Home / Accueil

Blacksmith's Shop

Rideau Lakes, Ontario, Canada

Formally Recognized: 1990/08/16

Corner view of the Blacksmith's Shop, showing the exterior walls, constructed of rough-faced masonry blocks, the limited number of windows and the door, 1989.; Public Works and Government Services Canada / Travaux publics et Services gouvernementaux Canada, 1989.
Corner view
View of the main entrance to the Blacksmith's Shop, showing the simple compact, one-storey massing and the hipped roof clad in tin, 1989.; Public Works and Government Services Canada / Travaux publics et Services gouvernementaux Canada, 1989.
General view
No Image

Other Name(s)

Blacksmith's Shop
Jones Falls
Jones Falls
Forge

Links and documents

Construction Date(s)

1843/01/01

Listed on the Canadian Register: 2008/08/04

Statement of Significance

Description of Historic Place

The Blacksmith’s Shop is located on the Rideau Canal near the turning basin and detached lock at Jones Falls Lockstation. Built of rough-faced masonry blocks, it is a compact, functional structure with a hipped-roof. A single door and one window are located in the front elevation, and a second window is set in the rear. The designation is confined to the footprint of the building.

Heritage Value

The Blacksmith’s Shop is a Classified Federal Heritage Building because of its historical associations, and its architectural and environmental values.

Historical Value
The Blacksmith’s Shop is a very good example of a building associated with the Rideau Canal and its maintenance, and as such, it played an important role in the transportation of military traffic on the canal during the 19th century as part of the military defence strategy for Canada. Since it was necessary that repairs to lock gates, their hardware and chamber equipment be carried out quickly, the blacksmithing facilities were intended to keep the canal in a state of military preparedness. Jones Falls became a regional repair depot for the canal.

Architectural Value
The Blacksmith’s Shop is valued for its very good aesthetic design. With its simple cube-like massing the building is an unusual and well-preserved example of its type. In contrast to many blacksmiths shops of the period, the Jones Falls building was designed as a substantial, permanent and highly functional structure. Excellent functional design is evidenced in the limited number of windows that reduced light levels, enabling the blacksmith to see the colour of the hot metal. The functional open plan, with the forge located near the centre of the room and workbenches along the walls, also provided maximum working space. It has also allowed the adaptation of the interior into an interpretive centre. The stone masonry walls and tin cladding of the roof provide superior protection against fire, while the floor is constructed of logs adzed flat and laid on a sand base. Very good craftsmanship can be seen in the handling of the stonework.

Environmental Value
The Blacksmith’s Shop maintains an unchanged relationship to its site, reinforces the historic character of Jones Falls Lockstation and is a familiar landmark to residents and to visitors.

Sources: James de Jonge, Fifteen Buildings, Southern Area, Rideau Canal, Ontario, Federal Heritage Buildings Review Office, Building Report 89-156; Blacksmith’s Shop, Jones Falls Lockstation, Rideau Canal, Ontario, Heritage Character Statement 89-156.

Character-Defining Elements

The following character-defining elements of the Blacksmith’s Shop should be respected.

Its very good aesthetic, excellent functional design and very good quality materials and craftsmanship, for example:
-the simple compact, one-storey massing;
-the hipped roof, clad in tin, and the chimney;
-the exterior walls, constructed of rough-faced masonry blocks, the limited number of windows and the door;
-the open plan configuration of the interior with a floor constructed of logs adzed flat and laid on a sand base;
-the brick forge, located near the centre of the room, close to the back wall, and the workbenches along the walls.

The manner in which the Blacksmith’s Shop maintains an unchanged relationship to its site, reinforces the historic character of the Jones Falls Lockstation and is a familiar landmark, as evidenced by:
-its ongoing relationship to its detached position on a flat, grassed area;
-its simple design and stone masonry walls that complement the turning basin and detached lock;
-its role as an active interpretation centre component, within the group of structures comprising the lockstation complex, that makes it familiar to local residents and visitors.

Recognition

Jurisdiction

Federal

Recognition Authority

Government of Canada

Recognition Statute

Treasury Board Heritage Buildings Policy

Recognition Type

Classified Federal Heritage Building

Recognition Date

1990/08/16

Historical Information

Significant Date(s)

n/a

Theme - Category and Type

Function - Category and Type

Current

Historic

Architect / Designer

British Ordnance Department

Builder

n/a

Additional Information

Location of Supporting Documentation

National Historic Sites Directorate, Documentation Centre, 5th Floor, Room 89, 25 Eddy Street, Gatineau, Quebec

Cross-Reference to Collection

Fed/Prov/Terr Identifier

3888

Status

Published

Related Places

Photo of a lock

Rideau Canal National Historic Site of Canada

Rideau Canal National Historic Site of Canada is a 200 km man-made waterway running through a corridor of communities from Ottawa River to Lake Ontario. It was built in the mid…

SEARCH THE CANADIAN REGISTER

Advanced SearchAdvanced Search
Find Nearby PlacesFIND NEARBY PLACES PrintPRINT
Nearby Places