Île Beechey

Resolute, Nunavut, X0A, Canada

Île Beechey; Parks Canada, I.K. MacNeil, 1977
Dépouille d'un des membres de l'expédition Frankli

Description du lieu patrimonial

L’île Beechey, située dans l’archipel arctique canadien, est liée à l’un des épisodes les plus tragiques de l’histoire de l’exploration de l’Arctique. Pendant l’hiver 1845-1846, Sir John Franklin et ses hommes ont séjourné sur cette île lors de leur infortunée recherche du Passage du nord-ouest. L’île est par la suite devenue le point de mire des expéditions de recherche entreprises pour retrouver l’expédition Franklin et un lieu important pour l’exploration nordique en général. L’île Beechey, désertique et balayée par les vents, est entourée d’une plage étroite.

unikkausiuninga:
kanataup ukiuqtaqtungani qikiqtagalaaniiqataujuq, nunguvik katinnganiqaqpuq quvianannginniqpaanguqataulluni atuqtaulauqtumik ukiuqtaqtumi qaujisaqpalauqsimajunik. ukiungutillugu 1845-46-mi, suu jaan vuraangklin angutiillu nuktaqtiit qikiqtamiinginnalauqput pinirlulauqsimatillugit sullualuk qikiqtaaluup imavingani qiniqtillugit. taanna qikiqtaq kinguniagut tuttarvigijaulilauqpuq qaujisariaqpaktunut asiujuqaqtillugu amma ukiuqtaqtumi qaujisaqtinut. piruqtuqanngilluni annuraakkaulluni, nunguvik kiglinga tualluni sigjauvuq.

Valeur patrimoniale

La valeur patrimoniale de l’île Beechey est étroitement liée à l’expédition Franklin, aux recherches entreprises suite à sa disparition et aux expéditions de reconnaissance en vue de trouver un passage navigable entre l’Atlantique et le Pacifique par la route du Nord.

L’île Beechey a acquis sa notoriété lorsque les équipes de recherche mandatées par l’amirauté britannique ont découvert des vestiges prouvant que Sir John Franklin et ses 128 hommes avaient passé l’hiver 1845-1846 sur l’île. Plusieurs petits bâtiments, un cairn et trois sépultures de membres de l’expédition ont été trouvés sur l’île qui est alors rapidement devenue le point de départ des recherches subséquentes visant à retrouver l’expédition Franklin. Ces nombreuses expéditions de recherche ont notamment permis de cartographier une grande partie de l’archipel arctique canadien. Les vestiges de la maison Northumberland, bâtie par les membres de l’expédition Belcher en 1852, et qui servait de dépôt de ravitaillement et d’abri de secours, sont encore visibles sur l’île.

piusituqait pimmariuningit:
piusituqait pimmariuningit nunguvingmi saqqititausimavut vuraangklin nuktaqpalauqtut katinnganinginnik, narunakpalauqtut asiulauqtumik qaujisaqlutik, qiniqlutiglu aqqutittiavaujunnaqtumik Atlantic-mit Pacific-mut kangingaangaguuqlutik.

nunguvik qaujimajauttialilauqpuq qiniqtiit kuin nunaqutingata aulattijinginnik aullaqtitaulauqtut nalunairutiksanik nanisilauqsimavut suu jaan vuraangklin amma 128 angutiit ukiivvigilauqsimajanganik 1845-46-mi qikiqtamii. qassiarjungnik iglurjuaqtaqaqluni nasittaqturvivinirmillu, pingasunik iluviqsiaqtuqalaurilluni nuktaqtinut ilagijaujuvinirnik taikani. nunguvik tuttarvigijaummarililauqpuq kinguniagut qiniqtinik vuraangklin nuktaqtiit asiulauqtunik qaujinasuklutik. ammaluttauq, taakkua saqqititaulauqput qaujisaqtillugit nunanngualiuqtillugillu kanataup ukiuqtaqtungani qikiqtagalaat ilangani. kisutuinnaviniit Northumberland iglungani, piqutikkuviviniq tuavirnaqtuqaliqpallu qimaavviviniq sanajaulauqsimajut piultu nuktaqtinik 1852-ngutillugu ullumi suli qikiqtami takujaujunnaqput.

Principales caractéristiques :
- Présente de vestiges archéologiques sur le sol, dans le sol et sous l’eau liés à l’occupation de l’île par les membres de l’expédition Franklin et des expéditions subséquentes.
- Ressources archéologiques incluant une épave, des cairns, des caches, des preuves d’activités sur la plage, des vestiges d’occupation par les autochtones et les Inuit avant le contact avec les Européens et les sépultures de trois membres de l’expédition Franklin.
- Un paysage rocheux, désertique et balayé par le vent où l’on trouve des preuves d’activités humaines et des caractéristiques naturelles comme des plages, des lits de cours d’eau, des collines et divers liens avec l’eau.

kisuuninginnik qaujijjutaujunnaqtut:
- annaumanasungniq nunaup qaangani, nunaup ataani amma imaup iqqangani ittarnisatuqaviniit vuraangklin nuktaqtinut atuqtauvalauqtunik kinguningagullu nuktaqpalilauqtunik.
- ittarnisavinituqait makuangullutik umiarjuaviniq, nasittaqturviviniit, pirujaviniit, sigjami pilirivviviniit nalunairutaujunnaqtut, katiqatigijaulaunngitillugit nunaqaqqaaqsimajut nalunairutaujunnaqtut amma inungnut angirrarijauvalauqtunut, pingasunut umiarjuarmi pilirijiuqataulauqsimajunut inigijauvalauqtut vuraangklin narunaktinginninngaaqtut.
- ujaraqauqluni, annuraaqpangnikuulluni, piruqtuqanngilluni nunanga, nalunairutiksanik pitaqaqluni inuit pilirivvivininginnik, ammaluttauq nunami ujjirnarniqaqluni suurlu sigjanginni, kuuvinirnit, nuna puqtusisimaninga amma imaup aktuanirijanga.

Nunavut

Government of Nunavut Department of Culture, Language, Elders and Youth

Nunavut Historical Resources Act

Territorial Historic Site

1975/09/10

Transport maritime
Point de débarquement

Emplacement de la documentation

/Historic Sites and Monuments Board of Canada; Agenda Paper 1993-50; Beechey Island, NWT; Caroline Phillips

NRHP2

Lieu historique national du Canada des Sites-de-l'Île-Beechey

Le lieu historique national du Canada des Sites-de-Beechey Island est principalement situé sur Beechey Island, une péninsule reliée à Devon Island, dans l’archipel Arctique, au…