Beechey Island

Resolute, Nunavut, X0A, Canada

Beechey Island; Parks Canada, I.K. MacNeil, 1977
Franklin Expedition member's grave, Beechey Island

Description of Historic Place

Located in the Canadian Arctic Archipelago, Beechey Island is associated with one of the most tragic episodes of arctic exploration history. During the winter of 1845-46, Sir John Franklin and his men stayed on the island as part of their ill-fated quest to find the Northwest Passage. The island later became a focal point for subsequent investigations into their disappearance and for northern exploration in general. Barren and windswept, Beechey Island is fringed by a narrow beach.

unikkausiuninga:
kanataup ukiuqtaqtungani qikiqtagalaaniiqataujuq, nunguvik katinnganiqaqpuq quvianannginniqpaanguqataulluni atuqtaulauqtumik ukiuqtaqtumi qaujisaqpalauqsimajunik. ukiungutillugu 1845-46-mi, suu jaan vuraangklin angutiillu nuktaqtiit qikiqtamiinginnalauqput pinirlulauqsimatillugit sullualuk qikiqtaaluup imavingani qiniqtillugit. taanna qikiqtaq kinguniagut tuttarvigijaulilauqpuq qaujisariaqpaktunut asiujuqaqtillugu amma ukiuqtaqtumi qaujisaqtinut. piruqtuqanngilluni annuraakkaulluni, nunguvik kiglinga tualluni sigjauvuq.

Heritage Value

The heritage value of Beechey Island is derived from its association with the search for the Northwest Passage, the loss of the Franklin Expedition and subsequent investigations into the disappearance of Sir John Franklin and his men.

Beechey Island was made famous when search parties sent out by the British Admiralty found evidence that Sir John Franklin and his 128 men had spent the winter of 1845-46 on the island. Besides several small buildings and a cairn, the gravesites of three expedition crew members were found there. Beechey Island soon became an important starting point for subsequent investigations into the disappearance of the Franklin Expedition. Eventually, these resulted in the exploration and mapping of a large part of the Canadian Arctic Archipelago. The remains of Northumberland House, a supply depot and emergency shelter built by the Belcher Expedition in 1852 can still be seen on the island today.

piusituqait pimmariuningit:
piusituqait pimmariuningit nunguvingmi saqqititausimavut vuraangklin nuktaqpalauqtut katinnganinginnik, narunakpalauqtut asiulauqtumik qaujisaqlutik, qiniqlutiglu aqqutittiavaujunnaqtumik Atlantic-mit Pacific-mut kangingaangaguuqlutik.

nunguvik qaujimajauttialilauqpuq qiniqtiit kuin nunaqutingata aulattijinginnik aullaqtitaulauqtut nalunairutiksanik nanisilauqsimavut suu jaan vuraangklin amma 128 angutiit ukiivvigilauqsimajanganik 1845-46-mi qikiqtamii. qassiarjungnik iglurjuaqtaqaqluni nasittaqturvivinirmillu, pingasunik iluviqsiaqtuqalaurilluni nuktaqtinut ilagijaujuvinirnik taikani. nunguvik tuttarvigijaummarililauqpuq kinguniagut qiniqtinik vuraangklin nuktaqtiit asiulauqtunik qaujinasuklutik. ammaluttauq, taakkua saqqititaulauqput qaujisaqtillugit nunanngualiuqtillugillu kanataup ukiuqtaqtungani qikiqtagalaat ilangani. kisutuinnaviniit Northumberland iglungani, piqutikkuviviniq tuavirnaqtuqaliqpallu qimaavviviniq sanajaulauqsimajut piultu nuktaqtinik 1852-ngutillugu ullumi suli qikiqtami takujaujunnaqput.

Character-defining elements:
- Surviving above ground, below ground and underwater archaeological remains related to the occupation by the Franklin Expedition and subsequent expeditions.
- Archaeological resources including a shipwreck, cairns, caches, evidence of shore-based activities, evidence of pre-contact Aboriginal and Inuit occupation, the location of three crewmembers from the Franklin Expedition
- The stony, windswept, barren character of the landscape, bearing evidence of human activity, as well as natural features such as the beaches, streambeds, rise of the land and relationship with the water.

kisuuninginnik qaujijjutaujunnaqtut:
- annaumanasungniq nunaup qaangani, nunaup ataani amma imaup iqqangani ittarnisatuqaviniit vuraangklin nuktaqtinut atuqtauvalauqtunik kinguningagullu nuktaqpalilauqtunik.
- ittarnisavinituqait makuangullutik umiarjuaviniq, nasittaqturviviniit, pirujaviniit, sigjami pilirivviviniit nalunairutaujunnaqtut, katiqatigijaulaunngitillugit nunaqaqqaaqsimajut nalunairutaujunnaqtut amma inungnut angirrarijauvalauqtunut, pingasunut umiarjuarmi pilirijiuqataulauqsimajunut inigijauvalauqtut vuraangklin narunaktinginninngaaqtut.
- ujaraqauqluni, annuraaqpangnikuulluni, piruqtuqanngilluni nunanga, nalunairutiksanik pitaqaqluni inuit pilirivvivininginnik, ammaluttauq nunami ujjirnarniqaqluni suurlu sigjanginni, kuuvinirnit, nuna puqtusisimaninga amma imaup aktuanirijanga.

Nunavut

Government of Nunavut Department of Culture, Language, Elders and Youth

Nunavut Historical Resources Act

Territorial Historic Site

1975/09/10

Landing Point

Location of Supporting Documentation

/Historic Sites and Monuments Board of Canada; Agenda Paper 1993-50; Beechey Island, NWT; Caroline Phillips

NRHP2